Typologie naučných stezek v ČR - Kvačková, Barbora (2016)
Předmětem této práce je kvalitativní analýza naučných stezek jako programu interpretace místního dědictví. Kvalitativní analýza ověřuje, zda byla při tvorbě panelů naučných stezek přijata doporučení vyplývající ze dvou u nás uznávaných metodik interpretace místního dědictví. V rámci analýzy je šetřeno osmnáct naučných stezek na území CHKO Český kras. V empirické části práce je vyhodnoceno každé kritérium pro každou naučnou stezku. Výsledkem je celkové vyhodnocení grafického a obsahového zpracování panelů naučných stezek. Naučné stezky na území CHKO Český kras zaznamenaly největší nedostatky především ve třech zkoumaných kritériích: Kvalita grafického zpracování; Text oslovuje čtenáře a nabízí další místa a zdroje informací o předmět interpretace a Texty na panelu nepředpokládají lineární čtení. V rámci analýzy se projevily i silné stránky panelů naučných stezek: Použitá zobrazení se vždy vztahují k danému textu a Text je snadno čitelný a bez cizích slov. Nejvýše byla hodnocena v této kriteriální analýze Vodácká naučná stezka Berounka. Stezky s nejvíce problematickými prvky byly vyhodnoceny NS Památné stromy Karlštejnska a NS Klonk-Suchomasty.