Teorie holandské nemoci a její aplikace na země s vlastní měnovou politikou a členy měnové unie - Fiala, Vojtěch (2017)
Tato diplomová práce má za cíl podat komplexní obrázek o fenoménu tzv. holandské nemoci, jejíž projevy sílily u řady zemí v průběhu druhé poloviny 20. století, a to zejména ve spojitosti s těžbou nerostných surovin. První část práce se věnuje podrobné deskripci tradiční ekonomické teorie a jejím pozdějším nadstavbám. Ve druhé části je pak holandská nemoc aplikována na členské země Evropské měnové unie a upozorňuje na problematiku asymetrických šoků, kterými mohou být mimo jiné objevení nalezišť nerostných zdrojů. Třetí část práce se pak pokouší nazírat na evropskou krizi platebních bilancí optikou teorie holandské nemoci a upozornit na řadu společných projevů.