Kapitálová struktura českých akciových společností a její determinanty - Poulová, Lucie (2017)
Cílem této práce je provést analýzu kapitálové struktury akciových společností působících v České republice. První polovina práce představuje současné teorie a nejvýznamnější determinanty kapitálové struktury. Dále vymezuje základní modely ověřující platnost zmíněných teorií a použitou metodiku. Druhá polovina práce se zaměřuje na praktické výsledky analýzy. Analytická část představuje popisný rozbor struktury pasiv, analýzu míry zadlužení, složení vlastních a cizích zdrojů akciových společností. Tyto ukazatele jsou uvažovány nejen podle příslušnosti k odvětví, ale i ve vztahu k institucionálnímu vlastnictví společností. V dalším kroku je zvýšená pozornost věnována rentabilitě jako jedné z nejdůležitějších determinant. Poslední kapitola se soustřeďuje na aplikaci představených modelů na vzorek českých společností a snahu ověřit platnost současných teorií a posoudit vliv podnikových charakteristik na kapitálovou strukturu.