Vývoj úrokových sazeb na hypotečním trhu v České republice a zdroje jejich změn mezi roky 2006-2016 - Ditrichová, Gabriela (2016)
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj úrokových sazeb na hypotečním trhu v dekádě mezi roky 2006 a 2016. Po výrazném hospodářském růstu mezi lety 2006 a 2007, které byly příznivé i na trhu hypotečních úvěrů, následoval hluboký propad v podobě globální finanční krize, rozpoutané spekulační bublinou na nemovitostním trhu v USA. Hlavním cílem práce je na základě vývoje úrokových sazeb hypotečních úvěrů a významných faktorů, které jejich výši ovlivňují, ověřit či vyvrátit hypotézu, že úrokové sazby reagují na změny těchto faktorů. Výsledky potvrzují hypotézu pouze v určitých oblastech. Vlivy na změny úrokových sazeb se podařilo prokázat v případě inflace a diskontní sazby. Faktory, které se neukázaly jako signifikantní pro přímé ovlivnění úrokových sazeb, však mohou mít na jejich změnu nepřímý vliv.