Migrace lékařů a zdravotníků ve vybraných zemích Evropy po roce 1990 - Panczaková, Kateřina; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Hlavním cílem diplomové práce je komparace postavení zdravotnického personálu na trhu práce a jeho migrace ve vybraných státech - ČR, Německu, Francii a ve Spojeném království. V teoretickém úvodu jsou popsány pojmy jako brain drain, remitence, reemigrace a další spojené s migrací pracovní síly. Rozebrány jsou rozdíly trhu práce zdravotnického personálu ve vybraných zemích a aktivity lékařů za změnu pracovních podmínek. Praktická část představuje a analyzuje údaje z veřejně dostupných statistických zdrojů (OECD, Eurostat, ÚZIS ČR apod.) ohledně počtu zdravotnického personálu, počtu migrujících lékařů a sester a jejich cílových zemí, platových a mzdových podmínek zdravotníků. Porovnány jsou výdaje vybraných států na zdravotnictví a úroveň jejich zdravotní péče. Závěrem jsou uvedena doporučení pro ČR, která by mohla pomoci zabránit nadměrnému odlivu zdravotnického personálu do zahraničí - navýšení odměn za práci a výdajů na zdravotnictví, zvýšení počtu zdravotnického personálu a snížení administrativní zátěže.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses