Zhodnocení vývoje podílu daní na příjmech rozpočtů obcí a krajů v ČR. - Poláková, Tereza (2016)
Cílem diplomové práce je podrobná analýza daňových příjmů obcí a krajů se zaměřením v praktické části na čtyři konkrétní obce a kraj. Hodnocen je podíl daňových příjmů na celkových příjmech rozpočtů obcí a krajů a jejich vývoj během sledovaného období 2001 až 2015. Toto téma je velmi aktuální vzhledem k diskuzím o potenciálních dalších změnách RUD probíhajícím v současné době mezi zákonodárci. Právní úprava RUD se relativně často mění, a proto je přínosné znát dopad jednotlivých změn na konkrétní obce či kraje. Z tohoto základu se může dále vycházet při plánování nové úpravy RUD. V teoretické části práce jsou uvedeny názory odborníků na hospodaření obcí a krajů pramenící z jejich funkcí a postavení. Důraz je kladen na příjmy obcí a krajů, speciálně pak na příjmy daňové. Jsou zde také popsány jednotlivé změny zákona o RUD od roku 2001 a jejich dopad na obce a kraje jako celky. V praktické části jsou analyzovány příjmy a hospodaření vybraných obcí reprezentujících různé velikostní kategorie a Libereckého kraje. Je zde hodnocena také finanční soběstačnost, která je obecně vyšší u obcí než u krajů. Práce se dále zabývá jednotlivými daňovými příjmy a dopady změn RUD na jejich výši s využitím modelování teoretických příjmů při platnosti jiných právních úprav. Z analýzy vychází, že daňové příjmy obcí i krajů celkově rostou. Díky změnám RUD byla u obcí v průběhu sledovaného období patrná tendence snižování růstu příjmů velkých měst, zvyšování příjmů malých obcí a později dorovnávání příjmů středních obcí. Daňové příjmy krajů se díky změnám RUD celkově zvýšily i přes dílčí poklesy jednotlivých složek po roce 2012.