Daňové a pojistné systémy ve vybraných státech EU - Vágnerová, Pavlína (2016)
Cílem této diplomové práce je porovnání vybraných prvků daňových a pojistných systémů v České republice (ČR), na Slovensku, v Rakousku a Německu, které se týkají zaměstnanců a zaměstnavatelů a je s nimi počítáno v modelových příkladech, dále zhodnocení výhod a nevýhod migrace zaměstnanců mezi ČR a ostatními státy při použití struktury vyslání a nakonec porovnání příjmů zaměstnanců při využití dávek ze systémů sociálního pojistného jednotlivých států (konkrétně starobního důchodu a rodičovského příspěvku). V první části práce je vysvětlena problematika smluv o zamezení dvojího zdanění (SZDZ) a koordinačního nařízení EU. Následuje komparace výše zmíněných prvků daňových a pojistných systémů v jednotlivých státech. V poslední části aplikuji zjištěné poznatky na modelové zaměstnance a z výše jejich čistého příjmu vyvozuji závěry. Migrace do jiného členského státu EU se nejvíce vyplatí zaměstnanci, který podléhá zdanění v jiném ze zkoumaných států EU, ale zůstane pojištěn nadále v ČR. Co se týče řešených sociálních dávek, pak starobní důchodci jsou nejvíce podporováni v Rakousku a rodiny s dětmi v Německu.