Fiskální pravidla v České republice po vstupu do EU - Šafránek, Patrik; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Diplomová práce se zabývá fiskálními pravidly, jež představují možné řešení nadměrných deficitů veřejných rozpočtů. Zvolené téma je velice aktuální, protože většina vyspělých zemí se v současné době s problémem fiskální nerovnováhy potýká. Cílem práce je analyzovat existující pravidla v České republice a formulovat doporučení pro její veřejné rozpočty s ohledem na specifika ekonomického a politického prostředí. Hlavní hypotézou práce je, že fiskální pravidla v České republice nejsou dobře nastavena a nepřispívají ke stabilizaci veřejných financí. Tuto hypotézu se podařilo částečně prokázat jako pravdivou. Ze zjištěných poznatků vyplývá návrh na posílení fiskálního rámce, který spočívá v provedení reformy střednědobých výdajových rámců a přijetí dluhového pravidla na ústavní úrovni. Dalším doporučením je zřízení nezávislé rozpočtové instituce, která by dohlížela na výkon fiskální politiky v České republice.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses