Jsou lidé altruističtější vůči osobám stejného pohlaví? - Bartůněk, Martin; Chytilová, Helena; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato práce se zabývá rozdíly v míře altruismu mezi muži a ženami, při rozdílné míře informovanosti. Ve třech kolech experimentu dictator game se diktátoři rozhodovali, jak přerozdělí peníze mezi sebe a příjemce. Rozdílem v altruismu mezi pohlavími se zabývali ve svým pracích například už Andreoni, Vesterlund (2001), Dufwenberg, Muren (2004) či Eckel, Grossman (1998), jejichž experimenty posloužily k inspiraci ohledně tvorby experimentu v této práci. V případě této práce se však rozdíly v chování mužů a žen ve všech sledovaných kolech ukázaly jako statisticky nevýznamné. Výsledky této práce nepotvrzují hypotézu o vyšší míře altruismu v situaci, že má diktátor informaci o pohlaví příjemce, oproti situaci, kdy ji nemá. Mužští i ženští diktátoři se chovali stejně altruisticky k ženským, k mužským i k anonymním příjemcům.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses