Komparativní analýza liberálního a tradičního povinného systému zdravotnictví/na příkladu USA a ČR - Topinková, Kateřina; Krebs, Vojtěch, 1950-; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Diplomová práce má za cíl kriticky porovnat tržní a povinný systém zdravotnictví a na základě zjištěných výhod a nevýhod navrhuje určitá řešení a změny pro přiblížení se k optimálnímu nastavení zdravotnictví. Při tomto úkolu dává do souvislosti i historický, právní a etický kontext věci, který velice ovlivňuje samotné nastavení systému. Správné navržení modelu zdravotnictví je úkol, který trápí většinu zemí světa a tato práce s jejím nestranným posouzením představuje návrhy k určitým možným zlepšením efektivnosti a funkčnosti. Teoretická část práce se věnuje základním pojmům zdravotnictví v ekonomickém pojetí a typologii zdravotnických systémů. V následné praktické části analyzuje pomocí metody mezinárodní komparace zdravotnictví USA, jakožto zástupce liberálního přístupu, a České republiky, jako představitele povinného systému zdravotnictví, a poukazuje na pozitivní zkušenosti z jednotlivých systémů aplikovatelné zejména pro české zdravotnictví.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses