Zdanění a doprava - Kocsisová, Tereza (2016)
Cílem diplomové práce je nalezení vhodných regresních modelů mezi vybranými statistickými údaji z oblasti dopravy a HDP přepočteným podle parity kupní síly na obyvatele a zjištění, zda jsou tyto modely statisticky významné. V první části práce je teoretický úvod do problematiky dopravy z hlediska ekonomie, jakožto i popis metod regresní analýzy, který je následně využit v praktické části. Praktická část čerpá data z internetových stránek Eurostatu, které poskytují pro tuto diplomovou práci dostatečný statistický podklad. Data jsou graficky zpracována formou bodových grafů, na základě kterých jsou určeny matematické rovnice regresních závislostí. Volba vhodné regresní analýzy je provedena na základě indexu determinace a hladina významnosti je zvolena na úrovni alfa = 0,05.