Stres a stratégie jeho zvládania v exponovanej profesii - Bieliková, Liliana (2016)
Cieľom tejto práce je poukázať na stres prítomný v profesii hasiča, definovať pojem stres a priblížiť možnosti zvládania stresových a náročných situácií. Práca pozostáva z teoretickej a empirickej časti. Teoretická časť je zameraná na definíciu pojmov stresu, jeho druhov a prejavov a možných stresorov, charakterizovaná je tiež post traumatická stresová porucha, syndróm vyhorenia, zvládanie záťažových situácií a Eysenckova typológia faktorov osobnosti. Empirická časť sa zameriava na analýzu copingových stratégií, ktoré používajú hasiči na vybranom pracovisku a ich súvislostí s temperamentovými vlastnosťami, vekom a počtom odpracovaných rokov. Na základe tejto analýzy sú potom formulované odporúčania pre vedenie HaZZ v Nitre.