Vliv ropných příjmů na ekonomiky Spojených arabských emirátů a Alžírska v letech 2000-2015 - Weiss, Tomáš; Pikhart, Zdeněk; Pekárek, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
V práci se zabýváme vlivem ropných příjmů na ekonomiky Alžírska a Spojených arabských emirátů v letech 2000-2015. Téma je uchopeno z pohledu teorie prokletí přírodních zdrojů, která je vymezena jako protikladný vztah mezi hojností nerostného zdroje a hospodářskou výkonností. Vedle negativního ekonomického růstu odborníci definovali další indikátory související s prokletím zdrojů. Metodou práce je analýza těchto faktorů v Alžírsku a SAE, kterou identifikujeme přítomnost rizika prokletí zdrojů. Definované faktory poté vzájemně porovnáváme a hodnotíme ekonomický a institucionální vývoj ve dvou exportně založených ropných ekonomikách arabského regionu. V závěru práce konstatujeme výrazné diverzifikační úsilí SAE v ekonomické oblasti a relativní bezpečnost hospodářského vývoje také v Alžírsku. V institucionální oblasti lépe prosperuje také SAE, ale zlepšení ukazatelů vykazují obě země.
Vedoucí práce: Zdeněk Pikhart
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses