Vliv měnového kurzu CZK na výši příjmů z mýtného systému na komunikacích v ČR - Raštica, Marek (2016)
Diplomová práce se zabývá zkoumáním vlivu reálného měnového kurzu na výši výnosů ze systému zpoplatněných komunikací na území České republiky v letech 1999-2014. Tento vliv je v empirické části zkoumán na měsíčních datech pomocí regresní analýzy na dvou systémech zpoplatněných komunikací, a to systému výkonového zpoplatnění komunikací a systému časového zpoplatnění komunikací. Na základě dostupných dat byl prokázán statisticky významný negativní vliv reálného měnového kurzu na mýtné výnosy v systému výkonového zpoplatnění komunikací. V případě systému časového zpoplatnění komunikací byl prokázán také negativní vliv reálného měnového kurzu na kuponové výnosy, tento vliv je však zpochybnitelný, jelikož byl prokázán pouze v modelu s omezenou vypovídací schopností.