Vývoj regionální politiky zaměstnanosti v Kraji Vysočina v letech 2005 - 2015 - Hodková, Petra (2017)
Cílem diplomové práce je provést rozbor trhu práce a vybraných opatření politiky zaměstnanosti v Kraji Vysočina v letech 2005 - 2015 a posoudit jejich vývoj v průběhu sledovaných let. Teoretická část práce se zabývá vývojem politiky zaměstnanosti v Evropské unii a České republice a charakteristikou státní politiky zaměstnanosti. V praktické části je proveden rozbor Kraje Vysočina a analýza krajského trhu práce. Následující část je věnována rozboru jednotlivých opatření politiky zaměstnanosti a charakteristice nového nástroje politiky zaměstnanosti, tzv. kurzarbeitu. V závěru práce jsou navržena doporučení vedoucí ke zlepšení situace na trhu práce v Kraji Vysočina. Hlavním výstupem práce je poznání, že opatření aktivní politiky zaměstnanosti nereagují pružně na vývoj nezaměstnanosti v průběhu sledovaných let, což se projevilo například v případě realizace kurzarbeitu. Výzkum dále prokázal, že financování aktivní politiky zaměstnanosti je významně ovlivněno čerpáním prostředků z Evropského sociálního fondu.