OUTSOURCING IT PRACOVNÍKŮ NA ČESKÉM TRHU PRÁCE V ROCE 2015 - Obořilová, Veronika (2016)
Tato diplomová práce se zaměřuje na dnes velmi důležitý a rozšířený IT sektor na českém trhu práce a pojednává o častém řešení problematiky zaměstnávání IT pracovníků: outsourcingu. Teoretická část této práce řeší vývoj a celkový přístup k outsourcingu. V praktické části je uveden právní rámec outsourcingu v České republice. Uvedena je definice ICT sektoru, včetně jednotlivých podoborů IT sektoru s jejich individuálními specifikacemi a představení společnosti EI-PRAGUE, s.r.o., jejíž databáze IT specialistů společně s daty Českého statistického úřadu, je dále využívána k samotným kalkulacím. Tyto kalkulace napomáhají k rozebrání výhod a nevýhod outsourcingu a to jak z pohledu pracovníka zaměstnaného na hlavní pracovní poměr nebo jako osoba samostatně výdělečně činná, ale také z pohledu poskytovatele IT specialistů, státu a zdravotních pojišťoven. Provedená srovnání mají protichůdné výsledky. Z pohledu pracovníka je téměř ve všech ohledech výhodnější pracovat na živnostenský list jako osoba samostatně výdělečně činná, zatímco z pohledu příjmů státu a zdravotních pojišťoven je naopak výhodnější, pokud budou tito pracovníci v zaměstnaneckém vztahu na hlavní pracovní poměr.