Optimalizace daňové povinnosti modelové americké společnosti prostřednictvím jurisdikce Nizozemska od roku 2006 –2016 - Choutková, Aneta; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Hájek, Jan, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Mezinárodní daňové plánování je fenoménem poslední doby. Jedním ze způsobů, který se k daňové optimalizaci nabízí je využití území nesoucího označení daňový ráj, což je zároveň předmětem této diplomové práce. Na konkrétním modelovém příkladu americké společnosti je ukázána možnost optimalizace prostřednictvím jurisdikce Nizozemska, které je za tímto účelem často využívané. Oblastmi optimalizace zahrnutými do této práce jsou dividendy, úroky a licenční poplatky. Na základě vytvoření optimalizačních struktur je následně dokázáno, jakým způsobem může společnost dosáhnout daňové úspory a zvýšit si tak čistý zisk. Práce se dělí na šest kapitol. První kapitola buduje teoretický rámec problematice. Druhá kapitola se věnuje mezinárodním investičním tokům a zvláštnímu postavení Nizozemí v této oblasti. Třetí kapitola se zabývá hlavními aspekty, díky kterým jsou daňové ráje atraktivní. Čtvrtá kapitola charakterizuje ekonomické, podnikatelské a daňové prostředí v Nizozemí. Pátou kapitolu tvoří analýza optimalizace na konkrétním modelovém příkladu. Závěrečná kapitola se zabývá aktuálními iniciativami mezinárodních organizací OECD, EU a také USA v boji proti daňovým rájům.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses