Analýza postavení osob se zdravotním postižením na trhu práce v letech 2000 - 2014 - Kolářová, Michaela (2016)
Tato diplomová práce se zabývá postavením osob se zdravotním postižením (OZP) na trhu práce z pohledu těchto jedinců. Na základě dat získaných dotazníkovým šetřením byla provedena SWOT analýza, která ukazuje, že OZP své postavení na trhu práce nevnímají negativně, nicméně je z jejich pohledu neustále co zlepšovat ať už u nich samotných, či v okolí, v němž se pohybují. Dále tato diplomová práce analyzuje vliv legislativních opatření na podporu zaměstnanosti osob se zdravotním postižením v letech 2000 - 2014. Na základě dat získaných s Českého statistického úřadu byla provedena regresní analýza třech modelů. Odhady ekonometrických modelů potvrzují hypotézu, že v případě vyšší nezaměstnanosti osob bez zdravotního postižení dochází k poklesu zaměstnanosti OZP. Dále se nepodařilo potvrdit hypotézu, že vliv legislativních změn na podporu zaměstnanosti OZP má pozitivní vliv na zaměstnanost těchto osob. Poslední testovanou hypotézu, že tyto legislativní změny nemají žádný vliv na nezaměstnanost osob bez zdravotního postižení, se podařilo potvrdit.