Smoot - Hawleyho colný sadzobník a jeho dopady na ekonomiku USA - Šimo, Dávid (2016)
Táto bakalárska práca sa zameriava na tému dosahov prijatia Smoot-Hawleyho colného sadzobníka v Spojených štátoch amerických v roku 1930. Konkrétne sa práca zameriava na vplyv sadzobníka na priebeh Veľkej hospodárskej krízy a pokúša sa zodpovedať otázku, či prijatie Smoot-Hawleyho colného sadzobníka krízu zhoršilo. V prvej časti práce je popísaná hospodárska situácia v Spojených štátoch pred prijatím sadzobníka, a teda pred hospodárskou krízou a následne postupná cesta k jeho prijatiu. Ďalšia časť práce je rozdelená na tri kapitoly, pričom každá z nich sa zaoberá vplyvom sadzobníka z iného pohľadu. Teda zmenou situácie výrobcov a investorov, monetárnymi dopadmi a vplyvom na svetový obchod a analyzuje dôsledky týchto dopadov na priebeh krízy v Spojených štátoch. Výsledkom práce je konštatovanie, že prijatie Smoot-Hawleyho colného sadzobníka priebeh hospodárskej krízy určite ovplyvnilo, ale najviac nepriamo cez nárast protekcionizmu vo svete, ktorý spôsobil pokles medzinárodného obchodu a brzdil zotavenie štátov z recesie.