Vliv dohody o volném obchodu mezi Evropskou Unií a Japonskem na vývoj evropského automobilového průmyslu - Knittelová, Tereza; Pikhart, Zdeněk; Pekárek, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Evropská unie od roku 2013 vyjednává dohodu o volném obchodu s Japonskem. Cílem diplomové práce je analyzovat dopady dohody na automobilový průmysl. Práce nejprve shrnuje teoretický základ zkoumané problematiky. Pomocí literárních rešerší jsou rozebrané poznatky z klasických, neoklasických, soudobých i alternativních teorií mezinárodního obchodu a teorie mezinárodní obchodní politiky. Dále jsou analyzovány cíle dohody v kontextu japonských makroekonomických reálií, historie vztahů a jejich vývoje, současného stavu obchodu, produkce a poptávky na obou trzích. Nakonec je dohoda porovnaná s podobnou a již platnou dohodou o volném obchodu s Korejskou republikou. Předpokládá se, že dohoda bude mít především vliv na dovoz a vývoz automobilů vyšších tříd.
Vedoucí práce: Zdeněk Pikhart
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses