Analýza hospodářského vývoje zemí BRICS v letech 2007 – 2015 - Berka, Kryštof; Procházka, Pavel; Dyba, Karel, 1940-2024; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Cílem této bakalářské práce je hodnocení hospodářského vývoje zemí BRICs v kontextu s vyspělým světem v letech 2007-2015. S využitím ročních panelových dat byl proveden rozbor následujících makroekonomických ukazatelů: hrubý domácí produkt, míra inflace, míra nezaměstnanosti, běžný účet platební bilance a měnový kurz. Důkladná analýza vývoje vybraných indikátorů slouží ke komparaci členských států a je doplněna o srovnání uskupení BRICs s G6. Na jejím základě docházím k závěru, že skupina BRICs jako celek se během sledovaného období dokázala efektivně prosadit v globální ekonomické konkurenci. S přispěním světové finanční krize a prováděné hospodářské politiky jednotlivých zemí se v období 2007-2015 zvýšil podíl HDP BRICs vyjádřený v HDP G6 stabilním tempem růstu o 52 %. Vedle hlavního zjištění umožňují výsledky identifikaci hlavních překážek limitujících pokračování stabilního růstu států BRICs a oblastí, které by naopak mohly k naplnění jejich potenciálu i nadále přispívat.
Vedoucí práce: Pavel Procházka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses