Vliv směnných relací na zahraniční obchod ČR a hospodářský růst v letech 2005 - 2015 - Dulovec, Adam; Zamrazilová, Eva, 1961-; Šimíček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Tato práce je zaměřena na vývoj směnných relací v českém zahraničním obchodě v období let 2005 až 2015, jakožto období po vstupu České republiky do Evropské unie. Právě směnné relace jsou důležitým ukazatelem výhodnosti či nevýhodnosti zahraniční směny. Hlavním cílem je analyzovat vývoj směnných relací, příčiny jejich změn, a dopady na reálnou ekonomiku. Vývoj souhrnného indexu směnných relací byl velmi proměnlivý a celkově za sledované období dodatečné zisky do ekonomiky nepřinesl. Největší vliv na souhrnné směnné relace měly podle Standardní mezinárodní obchodní klasifikace (SITC) komoditní skupiny Minerální paliva a maziva, a Stroje a dopravní prostředky. Ceny minerálních paliv a maziv se řídí hlavně vývojem světových cen ropy. Ty byly ve sledovaném období velmi volatilní a zejména jejich pád jak v roce 2009, tak od roku 2014 měl výrazný vliv na pokles dovozních cen v české ekonomice. Práce rovněž analyzuje vliv měnového kurzu na ceny zahraničního obchodu od listopadu 2013, tedy poté, co Česká národní banka přijala závazek udržovat kurz koruny vůči euru nad úrovní 27 CZK/EUR, čímž se jí podařilo uchránit ekonomiku před deflací a podpořit ekonomický růst. Efekt slabé koruny, která zvýhodňovala české vývozce, však postupem času slábnul.
Vedoucí práce: Eva Zamrazilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses