Analýza cenové elasticity poptávky po pivu - Hromadníková, Kateřina (2017)
Práce analyzuje cenovou elasticitu poptávky po pivu. Hypotéza o neelastické poptávce je ověřována na celostátní úrovni a na datech konkrétního pivovaru. K výpočtu elasticity je použita regresní analýza, konkrétně metoda nejmenších čtverců v logaritmickém tvaru. Do modelu vstupuje jako vysvětlovaná proměnná spotřeba piva, a jako vysvětlující proměnné cena lahvového piva (v případě konkrétního pivovaru cena za jeden hl piva), průměrný hrubý příjem na osobu a vývoj cenové hladiny. Hypotézu o cenově neelastické poptávce se podařilo potvrdit. Cenová elasticita poptávky po pivu se pohybuje v rozmezí hodnot -0,66 až -0,2. U konkrétního pivovaru však není vliv ceny prokázán. Jako signifikantní determinant se naopak jeví průměrný hrubý příjem na osobu. Z hlediska důchodové elasticity vykazuje pivo hodnoty luxusního statku v případě konkrétního pivovaru a nezbytného statku v případě celostátní úrovně.