FATCA – praktická implementace v České republice - Hanáček, Tomáš (2016)
Práce se zabývá mezinárodní výměnou informací o finančních účtech mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými pro daňové účely, známou pod názvem FATCA - Foreign Account Tax Compliance Act. Práce nejprve popisuje mezinárodní výměnu informací obecně a následně automatickou výměnu informací o finančních účtech FATCA v souvislosti s dopady na ČR. Podrobněji jsou rozebrány právní předpisy - tzv. Dohoda FATCA a Lex FATCA, které se v roce 2014 staly součástí českého právního řádu. Cílem práce je analýza procesu implementace Dohody FATCA a navazující legislativy v prvních letech účinnosti, a proto je v další části práce řešeno organizační zajištění agendy FATCA ve Finanční správě České republiky. Závěrečná část pak analyzuje identifikované problémy implementace a snaží se navrhnout jejich řešení. V kontextu současného vývoje v oblasti mezinárodní výměny informací o finančních účtech jsou uvedeny i souvislosti s později zaváděným společným standardem OECD - tzv. Common Reporting Standard.