Kapitálové kontroly a jejich dopad v krátkém a dlouhém období - Papežík, Ondřej (2017)
Předkládaná diplomová práce analyzuje aplikaci kapitálových kontrol a jejich dopady na ekonomiku v krátkém a dlouhém období. Tato regulatorní opatření si prošla mnoha obdobími a názory, ve kterých byla považována za pozitivní i negativní nástroj nejen měnové politiky. Globální finanční krize z roku 2008 opět vyvolala mnoho otázek zabývajících se tímto tématem. Kapitálové kontroly v krátkém období mohou pomoci zmírnit akutní problémy spojené s přílivy či odlivy kapitálu, ale nevyřeší problematiku náchylnosti dané země na pohyby především dluhového kapitálu. Dlouhodobá kapitálová uzavřenost (ať již z hlediska exportu nebo importu kapitálu) může mj. způsobit nadměrnou akumulaci úspor v domácí uzavřené ekonomice, resp. nedostatek kapitálu pro ekonomický rozvoj. Proto je třeba při aplikaci kapitálových kontrol také zvyšovat institucionální kvalitu země, která se ukázala jako důležitý determinant kapitálových toků.