Kapitálové kontroly a jejich dopad v krátkém a dlouhém období - Papežík, Ondřej; Šíma, Ondřej; Pour, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Předkládaná diplomová práce analyzuje aplikaci kapitálových kontrol a jejich dopady na ekonomiku v krátkém a dlouhém období. Tato regulatorní opatření si prošla mnoha obdobími a názory, ve kterých byla považována za pozitivní i negativní nástroj nejen měnové politiky. Globální finanční krize z roku 2008 opět vyvolala mnoho otázek zabývajících se tímto tématem. Kapitálové kontroly v krátkém období mohou pomoci zmírnit akutní problémy spojené s přílivy či odlivy kapitálu, ale nevyřeší problematiku náchylnosti dané země na pohyby především dluhového kapitálu. Dlouhodobá kapitálová uzavřenost (ať již z hlediska exportu nebo importu kapitálu) může mj. způsobit nadměrnou akumulaci úspor v domácí uzavřené ekonomice, resp. nedostatek kapitálu pro ekonomický rozvoj. Proto je třeba při aplikaci kapitálových kontrol také zvyšovat institucionální kvalitu země, která se ukázala jako důležitý determinant kapitálových toků.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses