Soudní rozhodnutí v oblasti DPH a jejich vliv na tvorbu legislativy - Havlíková, Barbora (2016)
Harmonizace daňových soustav jednotlivých členských států Evropské unie probíhá už od 50. let minulého století. Tento trend je nastaven především z důvodu dosažení jednoho z hlavních cílů Evropské unie, jednotného vnitřního trhu. Harmonizace daňových systémů umožňuje volný pohyb kapitálu, zboží i služeb. Daň z přidané hodnoty je harmonizována pomocí směrnic Evropské unie, které sjednotily předmět daně, základ daně a částečně i daňové sazby. Důležitou roli má v oblasti harmonizace i Soudní dvůr Evropské unie, který svými judikáty doplňuje výklad směrnic a vytváří tak ucelený dopad celé harmonizace. Diplomová práce se zabývá analýzou judikátů Soudního dvora Evropské unie, které byly implementovány do zákona o DPH a následným zkoumáním k jakým změnám z důvodu implementace došlo. Na první rozsudky odkazuje důvodová zpráva k novele z roku 2006, největší změny byly zaznamenány ale až v novele z roku 2012, kde se jednalo především o změny v oblasti služeb osvobozených od DPH bez nároku na odpočet a v oblasti možnosti uplatnění nároku na odpočet. V neposlední řadě byla zkoumána i včasnost implementace judikátů do naší legislativy, kde vyšlo najevo, že Česká republika pružně reaguje na vydávanou judikaturu a k implementaci dochází krátce po vynesení rozsudků.