Analýza vývoje cen nemovitostí v České republice - Hamouzová, Michaela (2017)
Cílem této diplomové práce je analýza vývoje cen nemovitostí v České republice. Práce se skládá ze tří hlavních částí, z nichž první část je věnována teoretickému úvodu k oceňování nemovitých věcí. Dále je v práci popsán současný vývoj cen nemovitostí na českém trhu. Poslední část je zaměřena na kointegrační analýzu, v rámci níž je sestaven ADL model. Z tohoto modelu je následně pomocí přepočtu získán model korekce chyby, který zvlášť popisuje krátkodobé a dlouhodobé vlivy mezi časovými řadami. Vysvětlujícími proměnnými jsou hrubý domácí produkt, index spotřebitelských cen, počet dokončených bytů, úroková míra k hypotečním úvěrům, obecná míra nezaměstnanosti a průměrná hrubá měsíční mzda. Pomocí jednorovnicového modelu je popsán vliv výše uvedených vysvětlujících proměnných na index cen bytových nemovitostí (HPI index).