Analýza vývoje cen nemovitostí v České republice - Hamouzová, Michaela; Arltová, Markéta, 1970-; Blatná, Dagmar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Cílem této diplomové práce je analýza vývoje cen nemovitostí v České republice. Práce se skládá ze tří hlavních částí, z nichž první část je věnována teoretickému úvodu k oceňování nemovitých věcí. Dále je v práci popsán současný vývoj cen nemovitostí na českém trhu. Poslední část je zaměřena na kointegrační analýzu, v rámci níž je sestaven ADL model. Z tohoto modelu je následně pomocí přepočtu získán model korekce chyby, který zvlášť popisuje krátkodobé a dlouhodobé vlivy mezi časovými řadami. Vysvětlujícími proměnnými jsou hrubý domácí produkt, index spotřebitelských cen, počet dokončených bytů, úroková míra k hypotečním úvěrům, obecná míra nezaměstnanosti a průměrná hrubá měsíční mzda. Pomocí jednorovnicového modelu je popsán vliv výše uvedených vysvětlujících proměnných na index cen bytových nemovitostí (HPI index).
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses