Srovnání účetní a daňové problematiky České republiky a Finska - Tomšů, Hana; Molín, Jan, 1978-; Janhuba, Miloslav, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Diplomová práce je zaměřena na účetní a daňovou problematiku vybraných států, a to konkrétně České republiky a Finska. Cílem práce je analýza účetních a daňových systémů ve vybraných zemích a jejich vzájemná komparace. Současná podoba finančního účetnictví v České republice i ve Finsku byla po desetiletí formována a ovlivňována hospodářským vývojem, politickou situací na území daného státu a dalšími faktory. Tyto faktory a jejich dopad do účetní oblasti jsou popsány a zhodnoceny v první části diplomové práce. Další oblast vzájemné komparace obou států se vztahuje k daňové problematice, která s účetnictvím úzce souvisí. Parametry daňového systému mimo jiné ovlivňují chování subjektů v souvislosti s mezinárodní (i tuzemskou) obchodní činností. Jako vhodný ukazatel pro porovnání daňového zatížení ve vybraných státech byla vybrána konsolidovaná daňová kvóta. U komparace daňových systémů byl kvůli vazbě na účetnictví kladen důraz na rozdíly v konstrukci daně z příjmů právnických osob.
Vedoucí práce: Jan Molín
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses