Opatření EU proti daňové optimalizaci v oblasti daně z příjmů - Hortíková, Kateřina; Tepperová, Jana; Tecl, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou balíčku opatření Evropské Unie proti vyhýbání se daňovým povinnostem (Anti Tax Avoidance Package). Tento balíček byl přijat v návaznosti na projekt Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj s názvem Base Erosion and Profit Shifting (BEPS). Jedná se o souhrn opatření, která mají za cíl omezit daňové úniky způsobené zejména narušováním základů daně a přesouváním zisků v rámci nadnárodních skupin podniků. V teoretické části práce je stručně popsán projekt BEPS, následuje pak podrobný rozbor balíčku EU. Praktická část práce má za cíl analyzovat dopad přijetí balíčku v České republice na vybraném opatření, limitace daňové uznatelnosti zaplacených úroků. Pro analýzu byla použita reálná data tří českých společností. U těchto společností byl formou případové studie prozkoumán rozdílný daňový dopad v případě aplikace současného pravidla proti nízké kapitalizaci a nově navrhovaného pravidla limitující daňově uznatelné úroky do výše 30 % EBITDA.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses