Analýza vypovídací schopnosti výkazu zisku a ztráty sestaveného podle českých účetních předpisů a IFRS - Čermáková, Bohuslava (2017)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou výkazu zisku a ztráty. V teoretické části přibližuje podstatu účetní závěrky, jednotlivé prvky účetní závěrky a poté se již zaměřuje na jediný konkrétní výkaz, a to výkaz zisku a ztráty. Jsou zde vyjmenovány a popsány základní stavební kameny výkazu a blíže specifikována je i jeho podoba. Analýza je prováděna z hlediska českých účetních předpisů i IFRS. V analytické části se diplomová práce zaměřuje především na zkoumání vypovídací schopnosti výkazu zisku a ztráty v praxi. Dochází k analyzování výkazu z pohledu externích uživatelů. Do výzkumu byly náhodně vybrány skutečně existující společnosti, které zveřejňují účetní závěrku sestavenou dle českých účetních předpisů nebo IFRS. Hlavním přístupem použitým v této práci je finanční analýza, v rámci níž jsou prováděny horizontální a vertikální analýzy, počítány poměrové ukazatele a veškeré výsledky jsou porovnávány v čase i mezi konkurenty. Z výkazu zisku a ztráty lze vyčíst opravdu mnoho důležitých informací, jejich bližší vysvětlení však musí uživatel vždy hledat v ostatních účetních výkazech, se kterými je výkaz zisku a ztráty propojen.