Fúze obchodních korporací - Jechová, Lenka (2017)
Tématem této diplomové práce jsou fúze obchodních korporací. V teoretické části práce jsou uvedeny přeměny obchodních korporací a její druhy. Nejrozsáhlejší část práce je věnována fúzím v českém prostředí. Jsou zde uvedeny výhody a nevýhody fúzí, motivy fúzí a formy fúzí. Dále je v textu rozepsán postup fúzí, specifika jednotlivých forem obchodních korporací a také účetní řešení fúzí. Pro lepší pochopení účetního řešení následuje modelový příklad. Součástí práce jsou také informace o podnikových kombinacích podle IFRS a US GAAP. Praktická část práce je o vybraných fúzích, u kterých zvažuji, zda společnosti postupovaly dle zákona a zda byly úspěšné.