Fúze obchodních korporací a jejich vliv na finanční situaci - Kubáňová, Andrea (2017)
Diplomová práce se zabývá vnitrostátními fúzemi obchodních korporací uskutečněných v letech 2009 až 2012 a jejich vlivem na finanční situaci vybraných subjektů. První část práce popisuje základní teoretické aspekty fúzí, včetně jejich členění, motivů k realizaci a fází procesu fúze. V druhé části práce je rozebrána nejprve obchodněprávní úprava a následně účetní úprava fúzí. Vzhledem k praktické části je důraz kladen zejména na právní úpravu platnou do 31. 12. 2011 a od 1. 1. 2012. Následující část práce vysvětluje účetní řešení fúzí na příkladech, kde je ukázán vliv okamžiku uskutečnění fúze na postup sestavení zahajovací rozvahy. Čtvrtá část práce se zabývá finanční analýzou, kde jsou zmíněny její zdroje informací, uživatelé a metody. V závěrečné části práce jsou popsány vybrané účetní položky a odvětví, které jsou analýze podrobeny a samotné výsledky analýzy.