Predikce příjmů obecních rozpočtů - Špelda, Miroslav; Sedmihradská, Lucie; Hovorka, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Hlavní cílem této diplomové práce je analýza kvality predikcí daňových příjmů. Detailně se zaměřuji na město Náchod, kde se za pomocí vybrané kvantitativní metody snažím navrhnout potenciální zpřesnění odhadu daňových příjmů. Dále pak na základě veřejně dostupných dat analyzuji dalších deset podobně velkých měst. Porovnávám predikce měst s odhadem Ministerstva financí a skutečností. Na základě těchto dat se snažím potvrdit či vyvrátit hypotézu, že města predikované příjmy stabilně podhodnocují, zatímco Ministerstvo financí je nadhodnocuje. Z výsledků analýzy města Náchod vychází možnost zpřesnění predikce daní z příjmů za pomocí metody exponenciálního vyrovnání. Pro daň z přidané hodnoty a daň z nemovitých věcí pak s užitím metody průměrného přírůstku. Stanovená hypotéza se dá potvrdit pouze částečně. Obce skutečně svoje příjmy častěji podhodnocují. Ministerstvo Financí se však ve svých predikcích nedopouští častějšího nadhodnocování.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses