Mezinárodní zdanění zaměstnanců - Koblasová, Zuzana (2017)
Diplomová práce se zaměřuje na oblast mezinárodního zdanění a lokálního zdanění závislé činnosti v České republice a v Německu. Podává teoretický i praktický výklad, který je znázorněn pomocí modelového příkladu, který slouží k výpočtu daně zaměstnanců z pohledu rezidenta v obou zemích, a s tím související sociální zabezpečení. Pomocí příkladu se ověří hypotéza, která říká, že daňové zatížení u zdanění manželů s dvěma dětmi je menší než daňové zatížení jednotlivce bez dětí. Hlavní důraz je kladen především na rozdíl ve výpočtu daně a s tím související odpočty od základu daně, sazba daně a slevy na dani. V práci je poukázáno na odlišnosti zdanění a povinností plynoucí pro zaměstnance z pohledu rezidenta a nerezidenta v obou zemí, a tedy i odlišné daňové zatížení na mzdu.