Daň z příjmů fyzických osob v České republice a Spojených státech amerických - Doubravová, Lucie (2017)
Diplomová práce popisuje problematiku daně z příjmů fyzických osob v České republice a ve Spojených státech amerických a srovnává na případových studiích zdanění rodiny se dvěma dětmi ve Spojených státech amerických a v České republice. Cílem je ověřit, zda daňové zatížení rodiny s průměrnými příjmy v USA a v ČR odpovídá statistikám OECD a daňové zatížení rodiny se dvěma dětmi je přibližně stejné. Dílčí srovnání probíhá u rodiny s nadprůměrnými příjmy ze zaměstnání a zkoumá, zda rozdíly mezi dvěma státy ve zdanění bude materiální natolik, aby byl poplatník motivován vstoupit na trh práce v zahraničí. Druhá případová studie se věnuje rozdílům ve zdanění ve Spojených státech amerických z hlediska různých skupin poplatníka a potvrzuje, že průměrný benefit při podávání společného daňového přiznání manžely je 450 USD ročně. Práce dále popisuje mezinárodní zdanění s pomocí smlouvy o zamezení dvojího zdanění, pojmy jako daňové rezidentství, daňovou spravedlnost a daňovou efektivnost.