Měření ekonomické výkonnosti regionů - Pešl, Dmitrij (2017)
Cílem této diplomové práce je sledovat rychlost dohánění ekonomické úrovně mezi regiony zemí střední a východní Evropy. Přesněji se jedná o analýzu HDP na osobu a příjem domácnosti na osobu, jakožto o jedny z klíčových ekonomických indikátorů. Práce se konkrétně zaměřuje na analyzování beta a sigma konvergence a shlukovou analýzu zmíněných regionů a současně na pozadí této analýzy vysvětluje některé teoretické pojmy z oblasti ekonomie, ekonometrie a statistiky. K analýze používá zejména program IBM SPSS, který patří k nejkomplexnějším, uživatelsky přívětivým a profesionálně často využívaným odborným nástrojům. Pro účely analýzy byla čerpána data z Eurostatu.