Analýza a komparace vývoje nezaměstnanosti v ČR a SR v letech 1994 až 2015 - Zákoucký, Jiří; Zeman, Martin; Tománková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Tato bakalářská práce se věnuje analýze nezaměstnanosti v České a Slovenské republice mezi lety 1994 až 2015. Cílem práce je analyzovat a komparovat vývoj nezaměstnanosti mezi danými zeměmi a dále se v komparaci blíže zaměřit na nezaměstnanost vybraných rizikových skupin nezaměstnaných. Teoretická část práce se soustředí na vymezení základních přístupů, zabývajících se danou problematikou. Dále se zabývá popisem základních pojmů z oblasti nezaměstnanosti a vytyčuje nejen základní faktory ovlivňující nezaměstnanost, ale také důsledky nezaměstnanosti. V praktické části je nejprve analyzována nezaměstnanost v období let 1994 až 2015 v jednotlivých zemích. Následně jsou země vzájemně komparovány, a to nejen z hlediska obecné míry nezaměstnanosti, která je v České republice nižší než ve Slovenské republice, ale také z hlediska vybraných rizikových skupin nezaměstnaných, které v obou zemích vykazují odlišné hodnoty. Závěrem jsou diskutována hospodářsko-politická opatření pro řešení nezaměstnanosti.
Vedoucí práce: Martin Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses