Ekonomická analýza pasivních domů - Řezníčková, Tereza (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou pasivních domů a jejich ekonomickou analýzou. Zaměřuje se jak na novostavby, tak i rekonstrukce, které představují největší potenciál energetických úspor v sektoru budov. Na praktickém příkladu rekonstrukce reálného objektu na pasivní a nízkoenergetický standard je hodnocena nákladová efektivnost navrhovaných opatření. Nízkoenergetická varianta rekonstrukce je z pohledu investora výhodnější než pasivní. Při 4% ročním růstu cen energií se stávají varianty srovnatelnými. Výsledky výpočtů nelze považovat za obecně platné. Vždy záleží na konkrétním objektu a vybraných opatřeních. Na rozhodnutí investorů má kromě nákladové efektivnosti investice vliv také zvýšení komfortu bydlení, výše dotací a šetrnost k životnímu prostředí.