Analýza postavení zámořských území členských států EU v rámci jejich mateřských zemí a financování rozvoje těchto regionů ze strukturálních fondů EU - Vaculík, Jan; Pělucha, Martin, 1980-; Kouřilová, Jana, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Cílem této práce je identifikovat základní body určující postavení zámořských území členských států Evropské unie v rámci rozvojových politik EU. Tyto regiony jsou hodnoceny z hlediska alokovaných finančních prostředků v rámci Strukturálních fondů (SF) a Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) v programovacích obdobích 2000-2006, 2007-2013 a 2014-2020, obsahu operačních programů zaměřených na dané regiony a základních hospodářských ukazatelů zámořských regionů. Zámořské regiony vykazují nižší hodnoty HDP na osobu než regiony mateřských zemí a zároveň vyšší hodnoty alokovaných prostředků SF a ESIF než regiony mateřských zemí. Tyto regiony dále vykazují rostoucí hodnotu HDP na osobu nejméně od roku 2000 a zároveň se v rámci sledovaných programovacích obdobích snižují alokované částky ze SF a ESIF. Tyto poznatky nepředstavují nijak zásadní zjištění. Zásadním je zjištění, že s rostoucím HDP na osobu se zaměření investičních aktivit neposunuje k měkkým projektům. Zaměření operačních programů u zámořských regionů napovídá k neustálému zaměření na tvrdé projekty a zvyšuje se míra realizace projektů zamřených na životní prostředí, které ve většině případů spadají mezi projekty tvrdé. Toto zjištění definuje prostor k upřesnění konceptu, který uvádí, že vyspělejší regiony se v investičních aktivitách zaměřují na měkké projekty a méně vyspělé regiony na tvrdé projekty.
Vedoucí práce: Martin Pělucha
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses