Právní a ekonomické aspekty skončení pracovního poměru - Pelantová, Marie; Vondráček, Jan; Mikulová, Magdalena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Diplomová práce se zabývá institutem skončení pracovního poměru z právního a ekonomického hlediska. Z právního hlediska se jedná zejména o představení nejčastějších způsobů skončení pracovního poměru včetně seznámení čtenáře s ustáleným právním výkladem. Z mikroekonomického hlediska se skončení pracovního poměru vztahuje k důsledkům pro zaměstnance a zaměstnavatele a z makroekonomického hlediska s důsledky pro celou společnost. Na to navazuje praktická část, která spojuje výše uvedené a na aktuálním příkladu společnosti OKD a.s., která zaměstnává téměř 10 tis. zaměstnanců a v současné době se ocitá ve vážných finančních potížích, vyčísluje náklady státu spojené s hromadným propouštěním na jednotlivé varianty řešení. Těmito variantami jsou konkurz nebo reorganizace za předpokladu finanční pomoci státu. Na závěr jsou obě kalkulace porovnány a je nastíněn seznam dílčích opatření ke zmírnění důsledků obdobných událostí v budoucnu.
Vedoucí práce: Jan Vondráček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses