Identifikace progresivních trendů v městských dopravních systémech v Liberci, Brně, Plzni, Ostravě a Bratislavě - Weissova, Zuzana (2016)
V teoretické části je rozebrán koncept chytrých měst (Smart Cities) a teorie k městské dopravě. V praktické části je u každého města nejprve uveden jeho postup při tvorbě strategických dokumentů (plány udržitelné mobility) souvisejících s městskou dopravou a při prosazování konceptu chytrých měst, dále je analyzováno zapojení městské dopravy do integrovaného dopravního systému, novinky usnadňující použití městské dopravy a situace v elektronickém odbavení cestujících. Cílem práce je inovativní trendy, které jsou aktuálně zaváděny ve vybraných městech, identifikovat a navzájem úspěšnost jednotlivých měst v jejich zavádění porovnat. Východiskem jsou veřejně dostupné informační zdroje (strategické dokumenty, výroční zprávy) i data poskytnutá jednotlivými dopravními podniky.