Rýchlosť obratu peňazí a jej význam pre menovú politiku - Boháčik, Ján (2016)
Diplomová práca sa zaoberá témou rýchlosti obratu peňazí. Jej cieľom je zhrnutie významných teoretických prínosov v danej problematike a ich následná aplikácia pri analýze menového vývoja Slovenska v rokoch 1993-2000. Teoretická časť vychádza z prvých úvah o rýchlosti obratu peňazí, z kvantitatívnej teórie peňazí, monetaristickej doktríny a jej kritiky. Okrem toho sa venuje popisu menového transmisného mechanizmu. Praktická časť hľadá odpoveď na otázku, do akej miery mal vývoj rýchlosti obratu peňazí vplyv na rozhodnutie NBS o opustení menového transmisného mechanizmu, pričom sa zameriava aj na ostatné faktory, ktoré ovplyvňovali výkon menovej politiky. Spracovaná je i problematika významu rýchlosti obratu peňazí v režime cielenia inflácie.