Analýza právní úpravy lichvy - Červenková, Tereza; Lechner, Tomáš; Jurčík, Radek, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Práce analyzuje současnou právní úpravu lichvy v České republice a finanční gramotnost dospělé české populace. Součástí práce je rozbor nového zákona o spotřebitelském úvěru, který je účinný od 1. prosince 2016. V práci je také provedena komparace české právní úpravy lichvy s vybranými státy, zejména Evropské unie. Česká právní úprava se nejvíce podobá právní úpravě Německa a Portugalska a to zejména z hlediska občanskoprávního. Za nejefektivnější lze považovat právní úpravu Španělska, která výslovně stanovuje povolenou hranici úrokové míry. Úprava české právní úpravy lichvy je na základě komparace se zahraničními úpravami považována za vhodnou. Součástí práce je vlastní dotazníkové šetření, které je zaměřené na finanční gramotnost dospělé populace České republiky. Z výsledků výzkumu vyplývá, že existuje korelace mezi nejvyšším dosaženým vzděláním respondentů a jejich finanční gramotností že počet uvalených exekucí a ochota půjčovat si finanční prostředky je u respondentů s vysokoškolským vzděláním nižší, než u respondentů se středním a základním vzděláním. Při porovnání výsledků s výzkumem společnosti STEM/MARK z roku 2010 je zřejmé, že se finanční gramotnost dospělé populace České republiky od té doby žádným zásadním způsobem nezměnila.
Vedoucí práce: Tomáš Lechner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses