Odpolitizování státní správy v České republice - Vintrlíková, Veronika; Vláčil, Jan, 1943-; Mitwallyová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Práce se zabývá vývojem státní správy od roku 1848 až po současnost a v rámci toho popisuje, jak se v jednotlivých obdobích řešil problém politizace případně depolitizace. K tomu slouží geneze a výčet vybraných zákonů, na kterých lze pozorovat tendence k politizaci či depolitizaci. V rámci toho práce pojednává o jednotlivých odlišných a společných faktorech právních úprav. Následně se práce zabývá současným zákonem o státní službě, kde jsou vyzdvihnuty části související s odpolitizováním. Nakonec je v rámci dotazníkového šetření rozebírán dopad nové právní úpravy z pohledu samotných státních zaměstnanců ve státní službě. Dochází zde ke komparaci zákona o státní službě s tím, jak jej vnímají samotní státní zaměstnanci. Závěr je takový, že přijetí současné legislativní úpravy bylo důležité, avšak z pohledu zaměstnanců prozatím nepřinesla žádné výrazné pozitivní změny.
Vedoucí práce: Jan Vláčil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses