Využitelnost informací z účetnictví při kontrolách typu 3E - Šimek, Martin (2016)
Předmětem diplomové práce je využití informací z účetnictví při kontrolách typu 3E (anglická zkratka pro hospodárnost, efektivnost a účelnost) u čerpání dotací se zaměřením na čerpání peněžních prostředků z fondů Evropské unie. Práce se zabývá možnostmi čerpání dotací z EU obecně prostřednictvím tzv. ESI (zkratka pro evropské strukturální a investiční fondy) fondů a dále pak tím, jak Česká republika naplňuje regionální politiku EU včetně samotného systému žádání o dotaci v České republice. Poměrně rozsáhlou část diplomové práce tvoří systém kontroly čerpání dotací z EU v České republice a v návaznosti na tuto část je obecně popsán princip 3E. Pro účely kontroly čerpání dotací je jako zdroj vstupních informací využíván tzv. monitor státní pokladny, což je výsledek zavedené reformy účetnictví státu. Tomuto tématu se věnuje další kapitola zaměřující se na požadavky v oblasti účetnictví kladené vybraným účetním jednotkám včetně využití informací z účetních závěrek zveřejněných v monitoru státní pokladny, tedy subjektům veřejného sektoru a je formulována hypotéza pro zjištění podrobnosti a využitelnosti těchto informaci pro provedení kontroly typu 3E u čerpání dotací. Výsledkem bylo vyvrácení hypotézy, že data z účetních závěrek vybraných účetních jednotek jsou využitelná při kontrole typu 3E u dotací z EU a snaha o vlastní návrh struktury účetních výkazů.