Kvalita externího auditu a vliv výběru auditora na kvalitu auditu - Macourková, Eva (2016)
Diplomová práce se zabývá kvalitou auditu a tím, jak výběr auditora ovlivňuje kvalitu auditu. V úvodní části charakterizuje kvalitu v obecné formě tak, jak se s ní může člověk běžně střetnout. Objasňuje základní pojetí auditu a auditorské profese. Nastiňuje legislativní rámec, potřebné standardy a další předpisy zabývající se kvalitou auditu. Dále vysvětluje systém kontroly kvality auditu v České republice a charakterizuje dohledové orgány v ČR. Následně je rozebrán článek z roku 2013 Federace evropských účetních (FEE), ve kterém uvádí kritéria, k nimž došla v rámci svého výzkumu a jež ovlivňují výběr auditora. Závěr se zabývá aplikací zjištěných informací z předchozích poznatků na jednotlivé praktické příklady žádostí o provedení auditu či jiných auditorských služeb. Získané poznatky jsou využity pro vytvoření vzorové ukázky žádosti o auditorské služby, jež by měla sloužit v první fázi výběru auditora ke zlepšení kvality auditu. Hlavními informačními zdroji jsou zvolené ISO normy, knižní publikace Auditing a publikace FEE.