Ekonomické a sociální souvislosti suburbanizace v obci Lety - Slavík, Lukáš (2016)
Cílem diplomové práce je vytvoření optimální strategie rozvoje obce Lety, která se nachází v zázemí hlavního města Prahy, s ohledem na probíhající suburbanizační procesy. Práce je zaměřená na ekonomické, sociální a environmentální důsledky. Teoretická část práce se zaměřuje na hlavní charakteristiky suburbanizace, její vývoj ve světě a v České republice, dále na její formy, měření, příčiny a důsledky. Praktická část se zaměřuje na samotnou obec Lety, která musí čelit suburbanizačním procesům od 90. let. Její situace je srovnána s okolními obcemi Řevnice, Dobřichovice a Černošice. Na základě zjištěných poznatků je vypracován plán optimálního rozvoje obce Lety, který je v souladu s jejím strategickým a územním plánem. Zvolená problematika byla vyřešena pomocí metody literární rešerše, komparace, analýzy dat a pozorování. Ke zpracování dat byly rovněž využity oficiálně dostupné statistiky.