Trh nemovitostí a reakce měnové autority v kontextu přebytečné likvidity - Čechura, Jakub (2017)
Diplomová práce je primárně zaměřena na problematiku trhu nemovitostí a případných zásahů centrální banky (orgánu dohledu) při jeho nepříznivém vývoji. Na souvislosti trhu nemovitostí je nahlíženo z širší perspektivy, a tak je úvod práce věnován přebytku likvidity, který je s vývojem cen na nemovitostním trhu úzce spojen. Po části věnované rizikům tvorby a splasknutí nemovitostních cenových bublin se práce zaměřuje na nástroje, jichž může centrální banka (orgán dohledu) k umírnění těchto rizik využít. Je diskutováno, zda je vhodné reagovat na nefundamentálně podložený vývoj cen nemovitostí v rámci měnové politiky. Jako alternativa je představena makroprudenční politika s jejími nástroji. Speciální pozornost je v průběhu práce upřena na trh nemovitostí v České republice.